Амбиции

Стадион „Пловдив” национален? С ново строителство може

11.03.2010 г. 17:27 ч.

bsport.bg

Стадион „Пловдив” национален? С ново строителство може

В града под тепетата си мечтаят да станат домакин на националната база по футбол

Преди дни шефът на БФС Борислав Михайлов заяви за необходимостта от построяването на нов национален стадион. До две години единственият национален стадион „Васил Левски" в София щял да загуби лиценза си, мотивира се Боби.

Изказването му породи обществена дискусия сред феновете на футбола. Предимно във форумите на интернет изданията, запалянковците представят своите виждания къде да изникне новото ултрамодерно съоръжение. Не че от БФС са намерили парите, нито пък имат и елементарен проект за строителство на стадион, какъвто в България безспорно липсва. Така или иначе, Боби Михайлов отвори бутилката с духа.

Справка на медията ни показва, че най-ревностните подръжници за нов национален стадион са от Пловдив. Инициативна група дори създаде страница във Фейсбук, която търси подкрепа за някогашната „Мека на футбола" в града на тепетата - стадион „Пловдив", известен до зората на демокрацията като ст. „9-ти септември". До тук като намерение добре, но трябва да се знае, че изграденият през 1950 година стадион е най-опасната точка във втория ни по големина град. Няколко комплекта градска власт от годините на демокрацията доведоха до пълната разруха на иначе най-голямото спортно съоръжение с капацитет 55 000 седящи места. Безотговорността им се простря до там, че на никой не му стисна да издаде заповед за запечатване на опасния спортен обект. През 2004 година обаче полицията забрани провеждането на концерт на руския дует „Тату" изисквайки акт 16, какъвто централният стадион край Гребна база няма. С това се сложи край на официалните мероприятия на стадион „Пловдив", ако изключим турнирите по футбол на малки вратички и ежегодния лекоатлетически мемориал „Георги Бахчеванов".
Стадион „Пловдив" неколкоктрано си намери мераклии за реконструкция и модернизация. След дълги спорове дали собствеността й е публично държавна или общинска се стигна до отдаването и на концесия през 2008 година. Бившият лекоатлет Атанас Търев спечели конкурса и правото да стопанисва стадиона през следващите 30 години. Дългогодишният рекордьор на овчарски скок спечели на всички съдебни инстанции обжалванията на концесионери, общинска и областни управи.

Търев трябва да налее 24 милиона лева за реконструкция, както е посочено в концесионния му договор. Задължителната инвестиционна програма от 6 млн. лв. ще трябва да се изпълни в срок от 23 месеца от издаването на разрешението за строеж, но такова разрешително все още не е издадено. Бизнес средите в Пловдив твърдят, че Атанас Търев няма финансовите възможности към този етап, затова държи спечеления проект на стенд-бай. Това можел да си го позволи до пререгистрирането на "МЛП Корпорация" ООД, "Билдекс" и "Софстрой". А може би Търев и партньорите му осъзнали, че стадион „Пловдив" не е за ремонт, а за основно ново строителство...

 
Коментари

Няма коментари по тази статия

Напиши коментар
Национален отбор
Други

Доволни сме, със сигурност ще се върнем в Банско

Мъглата е голям проблем навсякъде, но организаторите се справиха отлично, казва Атле Скаардал.


България спечели купа "Странджа" при мъжете и жените

Симеон Чамов спечели купа „Странджа“. Станимира Петрова пък спечели купа "Странджа" при жените.


Шампионът Крум Дончев прекрати кариерата си

"Прекратявам активна състезателна дейност с усмивка и удовлетворение, тъй като спортът ми даде много - личностно израстване, спортни постижения, много приятелства", обясни Дончев.


Най-добрите скиорки пристигнаха в България

Освен жените в София по същото време кацна и бившата звезда в ските Албрето Томба, който е специален гост на организаторите на Световната купа в Банско.


Жълт спорт

Григор проваля сезона на Маша

Шарапова сигурно тъгува и по краткия отпуск на двамата миналата година, когато си направиха романтична ваканция в Мексико.


Наши футболни национали тренират на масата

Бодурчето и Русия решиха да му отпуснат края в една от най-шумните дискотеки в Лондон.


Коко Динев загърбил женкарството покрай Емилия

Коко променил коренно отношението си и към своята половинка Емилия.


Николай Михайлов потвърди за раздялата с Алисия

"Да, с Алисия сложихме край на отношенията ни след 4-годишна връзка, изпълнена с незабравими моменти", обяви Ники Михайлов.